Още преди седмица  предупредихме, че настъпва един грозен период от

...
Още преди седмица  предупредихме, че настъпва един грозен период от
Коментари Харесай

Климатологът Рачев със стряскащи цифри за нови порои и кога ще става за море

Още преди седмица  предупредихме, че настава един противен интервал от петък до петък и в действителност това време ще продължи до четвъртък в това число. Това сподели климатологът  проф. Георги Рачев пред Нова телевизия.   „ Няма студени и топли фронтове. Над България е относително ниско атмосферното налягане със мраз във височина, което дава опция на купесто-дъждовните облаци. Те бяха брутални през вчерашния ден сред Пловдив, Пазарджик и Стара Загора, където нанесоха огромни вреди.

``
реклама

Пострадаха доста и Ботевград и Велико Търново. В Пловдив преваляванията доближиха над 100 л/кв.м, т.е. в продължение на 6-7 часа се изваля месечната норма за региона ”, изясни той.   „ До четвъртък е изцяло допустимо още веднъж да има наводнения ”, сподели още проф. Рачев.   Климатологът изясни, че е допустимо да се вдигнат равнищата на реките в цяла Тракия. „ Това е огромната заплаха, тъй като в Тракия от петък до през днешния ден сутринта на доста места преваляванията са сумарно над 200 л/кв.м. Това са за два дни три пъти месечната норма за превалявания. Всичко това се отводнява в Марица.

Службите, които са виновни, е хубаво да го вършат непрекъснато, с цел да не се окажат хората неподготвени. Отново ще бъдат съсредоточени преваляванията – за малко време, огромни количества ”,  каза още проф. Рачев.                                    По думите му, до четвъртък тези проблеми ще продължат. „ От четвъртък ни почаква едно усмиряване на времето. Не че няма да вали. От петък събота и неделя – по умерено време и много по-топло.

След което ни чака един интервал типично лятно време – заран слънце, следобяд гръмотевици. До обед ще бъде доста хубаво времето, както беше и през последните дни “, изясни климатологът.   „ За море става, тъй като сега водата към този момент е над 20 градуса. За море ще става от средата на месеца при всички положения “, сподели ще той.   „ По нашето Черноморие се чака да бъде по-сухо и по-невалежно “, предвижда климатологът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР